Hvad er Den Blå Planets årlige elforbrug?

Hvad er Den Blå Planets årlige elforbrug?

Spørgsmål

Hej Den Blå Planet

Jeg er nysgerrig for at vide mere om Den Blå Planets brug af strøm. Hvad er jeres årlige elforbrug egentligt?

Med venlig hilsen

Jannik

Svar

Kære Jannik

Tak for dit spørgsmål.

Det kræver meget energi at drive et akvarium af Den Blå Planets størrelse.

I Den Blå Planet første år blev der brugt ca. 5.500.000 kWh (kilowatttimer). Til sammenligning bruger en typisk dansker ifølge Energistyrelsen i gennemsnit 1.568 kWh pr. år, mens en gennemsnitsfamilie på 2 voksne og 2 børn bruger 6.300 kWh om året. Akvariet brugte altså ligeså meget strøm som godt 850 familier det første år, hvorfor strøm er en betragtelig udgiftspost for Den Blå Planet.

Grupperundvisning: Et teknisk vandunder

Vi arbejder konstant med at energioptimere, og det er lykkes at reducerer strømforbruget med 1.000.000 kWh, så det samlede forbrug nu er 4.500.000 kWh.

Med så meget vand er der behov for en del pumper til at transportere vandet rundt. Her er de tre største pumper på Den Blå Planet.

Den Blå Planet benytter de omgivende ressourcer som opsamlet regnvand og vand hentet fra Øresund til brug i akvarier og til køling af anlæg. Ligeledes minimerer vi spildevandsbelastningen ved at rense og genudlede vand fra vores processer til Øresund.

Hvad bruger Den Blå Planet strøm til?

Hovedparten af elektriciteten går til lyset i akvarierne samt driften af de store vandpumper, der pumper vand rundt i vores akvarier. Når vi skal drive et stort akvarium, er det vigtigt, at vi kan holde vores vand rent. Det gør vi for at sikre at fiskene har et godt miljø at leve i, og for at man kan se dem klart som gæst.
Nogle akvarier kræver særligt meget lys fx. koralrevene. For at korallerne kan vokse og trives, har de i naturen brug for solenergi. I akvariet får de LED-lys. Vores store koralrevakvarie har 44 LED-lamper, hvor hver lampe bruger ca. 300 W pr. time, de er tændt. Det svarer til 13,2 KWT.

LED-lamperne over det farverige koralrev.

50.000.000.000 liter vand om året

Det er nok ikke nogen overraskelse, at et stort akvarie bruger vand, men de færreste ved, at der løber cirka 50 milliarder liter vand gennem pumperne om året, hvilket naturligvis også kan se på strømbudgettet.

Vandet i akvariet løber bl.a. igennem disse sandfiltre. Beholderne er halvfyldt med sand og resten er vand fra akvariet.

For at holde vandet rent pumpes det gennem sindrige filtre, hvor vandet får forskellige behandlinger. Vandet skal bio-filtreres, ozon- og ultravioletlys-behandles for at dræbe uønskede bakterier og parasitter og sidst men ikke mindst, skal det filtreres for partikler, så det ser rent og klart ud.

Som du kan se, kræver det meget vand og energi at drive et akvarie med godt 7 mio. liter vand.

Jeg håber, at du kunne bruge svaret.

Bedste hilsner

Lars Skou Olsen
Kurator og teknisk chef
Den Blå Planet


Måske går du også og undrer dig over fiskenes liv, hvad de kan, og hvordan de fungerer. Her kan du stille spørgsmål om alt til Den Blå Planets eksperter. Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden og på TwitterSend dit spørgsmål til: brevkassen@denblaaplanet.dk.