Har jeg gjort et usædvanligt fund?

Spørgsmål

Jeg har en forespørgsel på et strandfund.
Jeg er i Thailand på ferie og har fundet denne genstand. Først troede jeg, at det var en kæmpe musling, men materialet er i så fald meget anderledes. Dem yderste gule kant er let gummiagtig og her på andendagen lugter den temmelig dårligt. Den er let nubret som en tunge på oversiden og nærmest melaminplastikagtig på undersiden.

Jeg håber I kan hjælpe.

På forhånd tak

Mvh
Cristina

Svar

Kære Cristina.

Tak fordi du sender dit foto til os – jeg går ud fra at det ikke er flasken, som jeg skal kommentere ;)
Det er et spændende fund du har gjort, omend det ikke er så usædvanligt, som man skulle tro. Du har fundet rygskallen fra en 10-armet sepiablæksprutte.

Det er en anden og spændende måde at opleve en blæksprutte på, end når den er blevet svøbt i dej og stegt i fritureolie.

Blæksprutter som fuglefoder

Blæksprutten rygskal er en kalkplade, der sidder indvendigt i dens kappe. Før i tiden kunne de købes i kæledyrsforretninger under navnet sepiaskaller, man satte dem op i fugleburene som kalktilskud.

Der findes også blæksprutter i Danmark

Mange tænker måske, at blæksprutter er tropiske dyr, som kun kan opleves under sydlige himmelstrøg. Men i vores koldere nordiske farvande har vi faktisk mange sprællevende blæksprutter, som kan skifte farve, har blåt blod, er fyldt med blæk og kommunikerer ved hjælp af lydbølger. Vi har omkring 10 forskellige blækspruttearter, og nogle kan opleves i stimer.

Den mest almindelige 8-armede blæksprutte i Danmark er Eledoneblæksprutten, Eledone cirrhosa, som er en lille ægformet blæksprutte, der inklusiv arme kan blive cirka 50 cm. Den bruger blandt andet tiden på at jage rejer og krebsdyr ved havets bund, samtidig med at den prøver at undgå at blive bytte for torsk og havtasker. Som forsvar kan den skifte farve og udløse mørkt blæk.

10-armede sepiablæksprutter, Sepia officinalis, er også relativt udbredt i Danmark. Hvis du går en tur langs den jyske vestkyst, er der stor mulighed for at finde rygskaller lignende dem, du har fundet i Thailand.

Med venlig hilsen
Lars Skou Olsen
Kurator på Den Blå Planet


Måske går du også og undrer dig over fiskenes liv, hvad de kan, og hvordan de fungerer. Her kan du stille spørgsmål om alt til Den Blå Planets eksperter. Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden og på Twitter
Send dit spørgsmål til: brevkassen@denblaaplanet.dk.