Er der koraller i Danmark?

Er der koraller i Danmark?

Spørgsmål

Hej Blå Planet

Jeg tænker på, om vi har koraller i de danske farvande? På stranden ved Trend i Limfjorden, hvor jeg har sommerhus, har jeg fundet dette, som jeg forestiller mig kunne være koraller. Jeg har set det flere gange.

Venlig hilsen
Bjarne Huber

Svar

Hej Bjarne

Det foto, du har medsendt, viser en Gevirsvamp (Haliclona oculata) Det er en kiselsvamp, der er meget almindelig i Danmark. Den lever af at filtrere vandet for partikler, og den kan blive cirka 20 centimeter høj.

Ja, der findes koraller i Danmark, og faktisk findes der både stenkoraller og blødkoraller. Den koral, der hedder Øjekoral (Lophelia pertusae), danner rev på dybt vand – blandt andet i Skagerrak. De tropiske koraller, som man kender fra eksempelvis Great Barrier Reef, lever i de øverste vandlag og er afhængige af sollys for at leve.

Øjekorallen lever derimod, hvor der er meget strømmende vand, der fører plankton frem til polypperne. Polypperne fanger så de små dyr og æder dem. På lidt lavere vand lever der desuden en blødkoral der hedder Dødningehånden (Alcyonium digitatum). Den lever også af plankton og er meget almindelig i danske farvande.

Med venlig hilsen
Lars Skou Olsen
Kurator på Den Blå Planet


Måske går du også og undrer dig over fiskenes liv, hvad de kan, og hvordan de fungerer. Her kan du stille spørgsmål om alt til Den Blå Planets eksperter. Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden og på Twitter
Send dit spørgsmål til: brevkassen@denblaaplanet.dk.