Når producenterne af reality-tv som Robinson Ekspeditionen og Big Brother caster sine deltagere, leder de efter stereotyper, der tilsammen udgør en sprængfarlig gruppedynamik. Der er som regel brug for både helte, skurke, klovne, diktatorer – og så et par turtelduer.
H/S Dana er lykkeligt befriet for så endimensionelle personligheder – i stedet er skibet lastet med søulke, nørder og eventyrere. Også dem, der mestrer alle tre ting på én gang. Jeg kunne ikke forestille mig en mere stimulerende flok rejsefæller på en ekspedition til søs.
Kaffe over bord
Da søen en dag er usædvanlig rolig, sættes MOB-båden (Man Over Board) i vandet, så ”pressen” kan få vind i håret og skumsprøjt på linsen. Vores sikkerhed varetages af Bruno og Henrik, begge gæve nordjyder, hvis ”hausgaardske” tilbøjeligheder ikke fornægter sig, da de efter 10 minutter anråber stewardessen Gitte og beder hende sænke kaffe og krus ned i den lille motorbåd.
Læs også: Om bord på det flydende laboratorium
Det er lige meget om vi befinder os i en plimsejler på et åbent og øde ocean, Henrik vil have sin formiddagskaffe, og man siger ikke nej til en mand med ring i øret og blæktegninger af fyrtårne og kæmpeblæksprutter fordelt på overarmene. Ikke at der er tale om strenge ordrer – Gittes herlige latter høres på flere sømils afstand.
Big Game-fiskeri på Bakken
I stævnen finder jeg senere på dagen laboratoriets stjerneduo, hvad ichtyoplankton eller rettere artsbestemmelse af fiskelaver angår: Amerikanske Daniel Jiro og brasilianske Evandro, der begge er ph.d-studerende på DTU Aqua.
Som for at afreagere på det daglige slid med miniaturefisk under lup, griber de enhver given lejlighed til at lokke rekordstørrelser på krogen. Især Evandro får et særligt lys i øjnene, når han lavmælt men med stålsat overbevisning bekendtgør, at han snart hiver en Marlin med maven fuld af ål ombord.
Fødselsdag giver højtryk i kabyssen
Per, der med rødternet halsklud og moustache indrammer idéen om en alfaderlig skibskok, sørger fyrsteligt for sin besætning. Der er naturligvis saltkød og beskøjtere – hvis man insisterer – men ellers udgår fra kabyssen en lind strøm af mundvandsfremkaldende retter som fx ”Panama kanin” og ”Bacon torsk”.
Forleden fik russisk-amerikanske Igor den spiselige kærlighed at føle, da Per overraskede ham med en gigantisk lagkage. Igor, der i dobbelt forstand inkarnerer frontforskning, for så vidt som han er en af verdens førende forskere i oceaniske frontsystemer, blev oprigtig rørt over at blive fejret på dansk manér.
Til foredrag i hurlumhejhuset
I går aftes var alle indbudt til foredraget ”Ål i gelé”. Det er et fint ritual, at aftensmaden efterfølges af fagligt indhold. Men eftersom konferencerummet ligger nær stævnen på båddækket, hvilket forstærker dønningerne, måtte togtlederne Peter og Torkel improvisere hver deres sandalstep for at holde sig i nærheden af tavlen, mens dåser og kuglepenne skøjtede af bordene.
Til stede er ligeså mange sømænd som forskere, for som fiskemester Hans Peter siger: ”Det smitter af, når biologerne er så begejstrede for det, vi fisker op”. Alle om bord forstår at værdsætte grundforskningens privilegie – ikke mindst når den udføres midt på Atlanten, hvor der med Hans Peters ord er ”højt til loftet og plads til at tænke store tanker”.
Dansk Center for Havforskning og Carlsbergfondet har financieret ekspeditionen, der kan følges på Facebook og via DTU Aquas ekspeditionssite.
Daniel Flendt Dreesen er cand. mag. i Fransk og Filosofi. Til daglig arbejder han som teamleder for fortællerne, Den Blå Planets formidlingsafdeling.