Havodder-uge, opdræt af fisk og snart efterårsferie!

Havodder-uge, opdræt af fisk og snart efterårsferie!

I denne uge er det havodderne (Enhydra Lutris) der er i fokus i nyhedsbrevet. Det er nemlig "Seaotter Awareness Week" over hele verden.

I denne uge er det havodderne (Enhydra Lutris) der er i fokus i nyhedsbrevet. Det er nemlig “Seaotter Awareness Week” over hele verden.

Havodderne er nogle af de mest aktive dyr på Den Blå Planet, Danmarks Akvarium. I alt er der fire havoddere her på Den Blå Planet, Danmarks Akvarium og de bor i et af de koldeste bassiner i hele akvariet. Havodderen har tidligere været tæt på udryddelse i naturen, men efter en målrettet indsats for at øge antallet af vilde havoddere, er deres status heldigvis kun “moderat truet”. Det betyder dog, at der stadig er en relativt stor risiko for, at de vildtlevende havoddere kan uddø.

De fire havoddere kom til Den Blå Planet fra Alaska, hvor de var blevet efterladt sultne og i dårlig stand. De var derfor tæt på at dø. Heldigvis endte de via et internationalt projekt på Den Blå Planet, i Danmark, hvor de trives og har det godt.

Vidste du, at havoddere faktisk er vigtige for bevarelsen af de naturlige økosystemer i deres habitat? En stor del af deres føde er søpindsvin. Forskning viser fx, at når bestanden af havoddere falder, så betyder det, at bestanden af søpindsvin i naturen stiger. Når bestanden af søpindsvin stiger, så går det ud over de undersøiske tangskove (kelpskove), som søpindsvinene gør indhug i. Det resulterer i færre leve- og ynglesteder for fiskene, hvilket sætter hele fødekæden under pres.

Mange opfatter havodderne som “nuttede” og de ser da også søde og sjove ud, når de leger og svømmer i vandet. Men på Den Blå Planet, gør dyrepasserne og formidlerne meget ud af at fortælle om havoddernes naturlige adfærd. For man skal ikke glemme at havodderne er vilde dyr af natur. De slås og bider ret hårdt, deres tænder er tre gange stærkere end menneskers, så det gælder om at holde afstand.

Dyrepasserne aktiverer havodderne så ofte som muligt. Det holder dem aktive og friske. Det handler ikke om at lave et show for publikum, men om at imitere udfordringer og situationer i naturen så godt vi kan.
Du kan se klip fra aktiveringen af havodderne på Facebook og Instagram.

Vi håber selvfølgelig alle på Den Blå Planet at denne uges øgede opmærksomhed på verdens havoddere, medfører at de vilde havoddere overlever i naturen.

Opdræt af gyldne splitfinner

Den Gyldne Splitfinne (skiffia cf. francesae) er ikke at finde i naturen mere. Den er desværre uddød. Men på Den Blå Planet var vi så heldige at en akvarist i Jylland havde lige præcis denne art i sit hobbyakvarium. Så nu opdrætter vi Splitfinner og har dermed reddet arten.

Vi har også stor succes med at redde truede fisk fra naturen. Vi opdrætter ferskvandsfisk fra Madagaskar. Deres naturlige habitat er forsvundet pga. tørke og skovrydning. Når deres habitat er genoprettet, så bliver fiskene sat tilbage igen. Derfor er det vigtigt at vi fortsætter med at opdrætte fisk herude.

En elregning fra helvede

Ligesom alle andre danskere, så mærker vi også til elpriserne, der er på himmelfart. I sidste uge gik det helt amok, da vi modtog en elregning på 2 millioner kr Til sammenligning fik vi i august 2020 en regning på ca. 600.000 kr. Der er alligevel en forskel

Den gode nyhed er dog, at vi har mødt en helt overvældende opbakning fra jer. Det betyder simpelthen så meget for os!

Det betyder faktisk også, at vi har nået vores mål om at modtage nok donationer til at komme på SKATs liste over godkendte almennyttige foreninger og institutioner. Ved at forblive på listen, kan vi fx undgå at betale afgift af de beløb som venlige mennesker testamenterer til os, og vi er fritaget for at betale moms. Tusind tak!

Vi har også modtaget mange beskeder om, hvor man kan støtte os.
I støtter os bedst ved at komme og besøge os. Så vi håber, at vi stadig for jer at se en hel masse!
Derudover er det muligt at donere et valgfrit beløb her.

Kommende events på Den Blå Planet:

  • Havfrueshowet har været en kæmpe succes hele sommerferien, og I gæster er heldigvis ligeså begejstret for havfruen, som vi er. Havfruen viser sig igen i Oceantanken d. 1. oktober kl. 14.00-15.00, hvor hun fridykker blandt hammerhajer, rokker og hestemakreller.

 

  • Jazzaftenerne er tilbage efter at have holdt pause henover sommeren. Så tag din jazz-elskende-makker under armen og lyt til tonerne af Mathias Heise på mundharmonika og
    Pelle von Bülow på guitar, når de fyrer den af i TANG Bistro & Café d. 10. oktober kl. 19.00-20.00. Det er gratis, når indgangen er betalt, og har du årskort kan du tage en ven med gratis. Det er en god ide at reservere bord på forhånd, da koncerten er siddende, og der derfor er et begrænset antal pladser.

 

Efterårsferien nærmer sig!
Efterårsferien nærmer sig med hastige skridt, og vi håber på at se dig!
Du kan blandt andet opleve rundvisninger bag facaden, høre hemmeligheder fra junglestien og opleve en blækspruttedissektion.

Læs meget mere her, og hold øje med det næste nyhedsbrev

Det var det for nu – på gensyn!

Vi ses på Den Blå Planet