Hammerhaj-hybrid chokerer på Den Blå Planet

Pressemeddelelse København den 1. april 2013 

Stik mod alle naturens regler, har en hammerhaj parret sig med en sømrokke, og hybrid-ungerne kommer snart til verden på Den Blå Planet. En zoologisk sensation, siger hajekspert Anders Kofoed. 

Det burde ikke kunne lade sig gøre, men naturen er fuld af overraskelser. En sømrokke har gjort en hammerhaj drægtig, og snart kan Den Blå Planet præsentere et kuld af de små krydsninger.

»Det er en zoologisk sensation. Det er aldrig før set, at de to arter har fået unger sammen. En hammerhaj og en sømrokke er jo også bare sjovt i sig selv – det slår på sin egen pudsige måde hovedet på sømmet i forhold til naturens mangfoldighed,« siger biolog Anders Kofoed, der i øjeblikket passer den drægtige hammerhaj.

Opdagelsen blev gjort, da hammerhajen udviste en urolig adfærd. Et ultralydsbillede afslørede, at hajen er drægtig, men de små fostre ser slet ikke ud, som hammerhaj-yngel skal. De har i stedet et fint lille hammerhoved og en cirkulær rokke-krop med lang piskehale.

En mulig ny art

Ifølge Anders Kofoed er krydsningen af de to arter sensationel, men det kunne ske igen:

»Hajer og rokker er begge bruskfisk, og i slægt med hinanden. Man har kendskab til hybrider mellem forskellige hajarter ved Australien. Vi kender det også fra pattedyrenes verden, hvor løver og tigre undertiden får unger med hinanden.«

»Personligt glæder jeg mig til at forske i deres adfærd, når de engang er født. De er jo en krydsning mellem et bunddyr og en af oceanets store frit svømmende kæmper. Det er slet ikke til at forudse, hvordan de vil opføre sig, hvad de vil spise, og om de er frugtbare. Måske oplever vi her fødslen af en helt ny art,« siger Anders Kofoed.

Hammerhajen og sømrokken gik tæt sammen i et karantænebassin i ugerne op til Den Blå Planets åbning og her er parringen sket. Hammerhajen er nu overført til et særligt bassin, så den kan føde sine unger under kontrollerede forhold, mens sømrokken slippes ud i Den Blå Planets enorme Oceantank i dag den 1. april.

Om Den Blå Planet

Den Blå Planet er Nordeuropas største og mest moderne akvarium. Akvariet forventes at få 700.000 gæster årligt og at placere sig i top fem over Danmarks bedst besøgte attraktioner. I alt 20.000 fisk og andre havdyr boltrer sig i 53 akvarier og anlæg med i alt syv millioner liter vand. Hovedbidragsydere bag byggeriet: Realdania, Knud Højgaards Fond, Tårnby Kommune, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond. Arkitekt og totalrådgiver: 3XN A/S.