Der er håb for havet

Kreditering: National Geographic

Der er håb for havet

Havet er en forunderlig størrelse og ikke mindst en kæmpe motor for liv på jorden. Uden vand ville jorden formentlig være en død planet. Derfor er det også vores vigtigste opgave at passe på det enorme blå univers, der omringer os. Det er, hvad havforkæmperen Sylvia Earle, organisationen Blue Mission med projektet Hope Spots forsøger. Og nu er endnu flere af disse Hope Spots kommet til.

Om Blue Mission og Hope Spots

Blue Mission er en organisation, som er startet af den velkendte ildsjæl for havet Sylvia Earle.

Hope Spots er beskyttede områder i havet, som har lidt under alle de farer, vi har udsat havet for.

Missionen er at beskytte havet, som vi beskytter jorden

Projektet Hope Spots startede i 2009, da Sylvia Earle præsenterede det i en TED-talk.Kun under 4 % af havet er i dag beskyttet
Målet med Hope Spots er, at 20 % af havet skal være beskyttet inden 2020

Sylvia Earle har været på et hav af ekspeditioner, hvor hun har set konsekvenserne af de menneskeskabte problemer som overfiskeri og forurening, vi udsætter vores planet for.

Med Hope Spots er det lykkedes Sylvia Earle at få mennesker verden over til at være forkæmpere for at beskytte havene omkring os. Derfor kan Blue Mission og IUCN (the International Union for Conservation of Nature) nu afsløre 14 nye Hope Spots i verden.

Havets forunderlige verden

De fleste har nok prøvet at stå og kigge ud over horisonten og tænke: ”Hvad gemmer sig derude i det blå univers?”
Cirka 70 % af jorden er dækket af vand, men vi kender i dag kun ganske lidt om livet under overfladen.

Men med tiden har flere mennesker, ligesom Sylvia Earle, fundet ud af, hvilke konsekvenser vores behandling af verdenshavene har haft. Sylvia Earle siger i sin TED Talk tilbage i 2009, at vi nu bliver konfronteret med ”Paradisets tab.”

Vi må hjælpe hinanden

Havets ukronede dronnings mission med Hope Spots er, at alle mennesker, civile borgere såvel som store organisationer, kan nominere havområder i verden til at blive fredet og beskyttet.
Derfor er det også med stort håb og stolthed, at Blue Mission og IUCN kan afsløre de 14 nye Hope Spots, som er blevet nomineret og godkendt inden for det sidste år. På kortet nedenfor kan du se alle Hope Spots. Sylvia Earle fortæller, at nomineringerne opfordrer civile til at tage ansvar og ejerskab over miljøet omkring dem.

Sylvia Earle er ikke i tvivl om, hvad Hope Spots er til for.
”Et Hope Spot er et sted, der giver grund til at nære håb.”
Hun håber, at vi kan stå sammen om at beskytte havet for at få fiskene og livet under overfladen tilbage.

hope-spots2

Fisken Obama

Et af de nye beskyttede områder er ved Hawaii. Her har Barack Obama netop udvidet beskyttelsen af Papahānaumokuākea Marine National Monument, så det nu arealmæssigt svarer til Tyskland, Frankrig og Spanien til sammen. Sådan en politisk handling går ikke ubemærket hen. Derfor vil der blive opkaldt en fisk efter Obama. Hvad det præcise navn bliver vides ikke endnu, men det bliver noget med Obama.

Læs mere om Mission Blue og de 14 nye Hope Spots.