Historie

Historie

Fra Danmarks Akvarium til Den Blå Planet

Eventyret om Danmarks Akvarium begynder juleaftensdag 1934.

Ingeniør Knud Højgaard og hans søn, zoologen Mogens Højgaard, går deres årlige tur gennem skoven. Sønnen Mogens beskriver sin drøm om at bygge drivhuse til padder og fisk, hvis han altså ejede skoven.

Med bemærkningen opstår idéen til Danmarks Akvarium, for Knud Højgaard svarer sin søn, at »den ting er til at snakke om«.

Fem år senere, det vil sige i 1939, indvies Danmarks Akvarium.

Gæster besvimer på stribe

Det første offentlige akvarium herhjemme – der i 1939 også er det næststørste i Europa – er et stort tilløbsstykke. På en måned besøger knap 77.000 gæster akvariet.

Den store trængsel inde i akvariet betyder, at gæsterne må lukkes ind i hold. Og selv om akvariet rummer en bred korridor med fire sidehaller er ventilationen desværre så dårlig, at adskillige gæster besvimer.

Krigen rammer akvariet

Samme år, som Danmarks Akvarium åbner, bryder 2. verdenskrig ud. Krigen medfører, at det bliver umuligt at importere fisk. Alligevel lykkedes det at holde akvariet forsynet med dyr, men artsvariationerne bliver mindre.

I sommeren 1944 under krigen rammes Danmark af en generalstrejke. For Danmarks Akvarium er det en katastrofe, for det betyder ingen strøm til akvarierne.
Med direktør Mogens Højgaard i spidsen må personalet nu forsyne akvarierne med ilt via pedalkraft.

Danmarks Akvarium vokser

I 1974 er der behov for fornyelse, og to nye afdelinger indvies. Nu har gæsterne adgang til fem nye imponerende landskabsakvarier og et biologisk museum.

Mere end et årti senere i 1989 har Danmarks Akvarium 50 års jubilæum. For at fejre begivenheden forærer Knud Højgaards Fond en tilbygning til akvariet, hvor en café kan indrettes. Caféen står klar året efter.

Charlottenlund er for småt

Som årene går, kommer nye tilbygninger til. Alligevel er Danmarks Akvarium ved at vokse ud af sine bygninger i Charlottenlund.

Mere plads og moderne faciliteter er nødvendige i midten af 1990’erne. Men bygningens grund er fredet, og derfor er det ikke længere muligt at blive i Charlottenlund.

Den Blå Planet bliver til

Efter en årrække med indsamling af midler via bl.a. fonde igangsættes en arkitektkonkurrence i 2007. Et nyt akvarium skal bygges, og Tårnby Kommune på Amager stiller en strandgrund til rådighed.

Det danske arkitektfirma 3XN vinder den internationale arkitektkonkurrence. Det nye akvarium, Den Blå Planet, er nu en realitet.

Dyrene fra det gamle Danmarks Akvarium i Charlottenlund flytter med og mange flere kommer til, så Den Blå Planet i dag rummer tusindvis af fisk og havdyr fordelt på 53 akvarier med i alt syv millioner liter vand.

Bygningens arkitektur er inspireret af en hvirvelstrøm, og allerede inden Den Blå Planet har åbnet dørene kåres bygningen som ’Danmarks bedste fyrtårnsprojekt’ inden for turisme- og oplevelsesøkonomien.

I forbindelse med flytningen fra Charlottenlund skifter Danmarks Akvarium navn til Den Blå Planet, Danmarks Akvarium og organisationen vokser fra 16 medarbejdere til omkring 70 årsværk. Den Blå Planet, Danmarks Akvarium er en erhvervsdrivende fond.
Den Blå Planet blev indviet af Dronning Margrethe og Prins Henrik den 21. marts 2013 og åbnede for offentligheden den 22. marts 2013.