Verdens mindste krokodille

Verdens mindste krokodille

Dværgkrokodillen er lille
…og levende

Den gang dværgkrokodillen boede ved Afrikas søer, troede mange, at den var en “kopi-dille”. Engang var der endda et barn, som sagde, at den var en dårlig kopi. Omtalen er forståelig, fordi dværgkrokodillen sjældent bevæger sig og kan se forstenet ud i timevis. Det er bare sjovt at høre, når man ved, at den er lyslevende og kan bevæge sig lynhurtigt. Nu kan du spotte krokodillen i Regnskoven, hvor den følger sin natur og forsøger at kamuflere sig.

Hellere lille og vågen

På verdensplan findes der 23 arter af krokodiller. Den vestafrikanske dværgkrokodille har rekorden i at være mindst blandt krokodiller. Det er verdens allermindste krokodille.
Man skal dog ikke spøge med dværgkrokodiller, bare fordi de er små. Kæberne med de mange tænder kan lynsnart klappe sammen om byttet, og får den først fat, slipper den ikke igen.

Centralvarme indbygget

Hos dværgkrokodillen bygger hunnen en rede, der består af rådnede planter. Her lægger hun op til 20 æg. I takt med at de rådnende blade nedbrydes, frigives varme, og det hjælper med til at udruge æggene.

IMG_1576 - Version 2Hunnen vogter opmærksomt redden i de 3 lange måneder det tager at udruge æggene. Når de omsider klækker er hun lidt en “hønemor”. Hun tager dem forsigtigt op i munden og bærer dem ned til floden.

Ungerne holder sig tæt ved deres mor de første uger. Derefter må de klare sig selv.

Tasker og sko

Hudproblemer er sjældent sjovt, men dværgkrokodillens ubrugelige skind har reddet den i forhold til mange andre krokodiller.

Huden er fyldt med benplader og derfor er den uegnet til sko og tasker, men bliver dog jaget af lokale, der spiser den. Alligevel regnes dværgkrokodillen ikke for at være truet.