Våra djur

Välj zon

Nordliga sjöar och hav

Oceanen

Tropiska sjöar och floder

Välj akvarier

Vattenhålet

Dansk skogssjö

Den breda bäck

Stör

Dansk å

Under uppförande

Sill i Öresund

Stenrev i Öresund

Små djur i stenrev

Sandbotten

Ålgräs i Öresund

Färöisk fågelklippa

Välj art

Välj en art för att läsa mer


Lunnefågel

Lunnefågel

Blågylta och Rödnäbba

Blågylta och Rödnäbba

Berggylta

Berggylta

Torsk

Torsk

Gråsej

Gråsej

Skäggtorsk

Skäggtorsk

Havskatt

Havskatt

Europeisk ål

Europeisk ål

Havsål

Havsål

Rödspätta

Rödspätta

Skrubbskädda

Skrubbskädda

Piggvar

Piggvar

Lunnefågel

Lunnefågel

Fakta

LatinsktFratercula arctica
Storlek30 cm
MatFisk och stora skaldjur
LivsmiljöBor på klippväggar. Hela vintern spenderas på öppet hav
IUCN

Sårbar

Lunnefågeln hotas i synnerhet av temperaturförändringarna i havet och otillräckligt med föda till följd av överfisket på dess byte.

PlatsNorra Atlanten
Karta

Lunnefågel

Lunnefågeln tillbringar det mesta av tiden långt ute till havs. Där fångar den sin mat. Den kommer bara in till land under häckningsperioden.

Näbben är en signalflagga

Lunnefågeln har en mycket karakteristisk näbb. Under häckningsperioden får näbben väldigt vackra färger och används som signalflagga. När häckningsperioden är slut försvinner näbbens fina färger.

Livet börjar i en tunnel

Boet är en lång tunnel som hanen gräver ut högt uppe på klipporna. Honan lägger ett ägg. Paret byts om att ruva. När ungen kläcks ur ägget byts föräldrarna om att mata den med småfiskar. Efter 40 dagar lämnar ungen boet och klarar sig själv.

Nordens pingviner

Lunnefågeln dyker efter fisk och simmar med vingarna. Den nästan flyger under vattnet. Lunnefåglarna påminner om södra halvklotets pingviner. Fast till skillnad från pingvinerna flyger lunnefåglarna i luften också.

Sponsor av lunnefågeln


Havsutter

Stillahav bläckfisken

Japansk spindelkrabba

Amerikansk hummer