Vores dyr


Sterlet

Sterlet

Fakta

LatinskAcipenser ruthenus
Størrelse125 cm
FødeSnegle, muslinger, orme og insekter
HabitatFloder
IUCN

Sårbar

Sårbar. Hovedtrusselen er overfiskeri, forurening og ødelæggelser af levesteder.

Geografisk udbredelseØsteuropa, Rusland og Kazakhstan
Kort

Fra dinosaurernes tid

Når du ser på sterletten, kan du måske fornemme, at den tilhører en oldgammel og unik fiskegruppe. Sterletten levede sammen med dinosaurerne for 200 mio. år siden og har ikke ændret sig siden. .

Føler sig frem til byttet

Munden sidder på undersiden af det smalle, spidse hoved. Foran munden sidder 4 føletråde. Med føletrådene og sin veludviklede lugtesans opsporer sterleten byttet.

Husblas fra sterlet

Husblas blev tidligere fremstillet af den inderste hinde af sterlettens svømmeblære. Navnet husblas er netop det gamle navn for sterlet (hus) og blære (blas).