Vores dyr

Vælg zone

Nordlige søer og have

Oceanet

Tropiske søer og floder

Vælg akvarium

Havslanger

Oceanet

Middelhavsblæksprutten

Vælg art

Vælg en art for at læse mere


Middelhavsblæksprutte

Middelhavsblæksprutte

Sortmundet kutling

Sortmundet kutling

Fakta

LatinskNeogobius melanostomus
Størrelse25 cm
FødeSmå fisk, krebsdyr og insekter
HabitatSøer, floder og i havet langs kyster
IUCN

Ikke truet

Geografisk udbredelseSortehavet og det Kaspiske hav
Kort

Den sortmundede kutling sluger helst sit bytte. Den vil dog gøre alt for et måltid mad, og finder den eksempelvis en død fisk, vil den flå byttet i stykker for at fylde maven. På Den Blå Planet spiser den sortmundede kutling mindre fisk og små krebsdyr som fx krill og mysis

Kend en sortmundet kutling

Sortmundet kutling har et bredt hoved og store brystfinner, som den bruger som støtte, når den ligger på bunden. Fisken er grå-beige med sorte og brune aftegninger, og i gydetiden er hannen næsten helt sort.

En invasiv fisk

Sortmundet kutling lever oprindeligt i Sortehavet og det Kaspiske Hav. Men i 2009-2010 blev der observeret kæmpestore bestande i danske farvande. Ingen ved, hvordan det vil påvirke danske fisk som skrubber, ål og rejer. Man mener, at sortmundet kutling er kommet hertil med ballastvand i skibe.

If you can't beat them - eat them

Sådan lyder anbefalingen fra Naturstyrelsen. Sortmundet kutling er næsten umulig at bekæmpe, fordi man ikke har en fangstmetode, der kun indfanger sortmundet kutling. Til gengæld smager den godt. Så én måde at komme sortmundet kutling til livs er at sætte den på menukortet.

Fang en sortmundet kutling

Du kan fange sortmundet kutling i Sydsjælland fx ved Guldborgsund men også i Sørup å på Falster. Brug rejehov, fiskegarn, ruse eller en simpel krog med agn fx orm eller reje.


Et skibsvrag

Asiatisk koralrev

Pjaltefisk

De små munde

Molen

Molen

Fiskebørnehave

Koralrevet