Vores dyr


Russisk stør

Russisk stør

Fakta

LatinskAcipenser gueldenstaedtii
Størrelse236 cm
FødeFisk og bundlevende dyr
HabitatFloder, store åer og langs kyster
IUCN

Kritisk truet

Kritisk truet i naturen. Kaviar, som er størens æg, er meget eftertragtet. Rovdrift og ulovlig handel truer nu med at udrydde støren.

Geografisk udbredelseDele af Østeuropa og Vestasian
Kort

Fra dinosaurernes tid

Når du ser på støren, kan du måske fornemme, at den tilhører en oldgammel og unik fiskegruppe. Støren levede sammen med dinosaurerne for 200 mio. år siden og har ikke ændret sig siden. .

Føler sig frem til byttet

Munden sidder på undersiden af det smalle, spidse hoved. Foran munden sidder 4 føletråde. Med føletrådene og sin veludviklede lugtesans opsporer støren byttet.

Husblas fra stør

Husblas blev tidligere fremstillet af den inderste hinde af størens svømmeblære. Navnet husblas er netop det gamle navn for stør (hus) og blære (blas).

Stør i Danmark

Den russiske stør hører ikke naturligt til i Danmark, men alligevel kan du støde på den i danske søer og langs kyster. Det er sandsynligvis fisk, der undsluppet fra dambrug og put-and-take-søer.