Vores dyr


Rur

Rur

Fakta

LatinskBalanidae sp.
Størrelse2 cm
FødePlankton
HabitatLangs kyster på sten og andre hårde overflader
IUCN

Ikke bedømt

Geografisk udbredelseNordlige halvkugle
Kort

Et fastsiddende krebsdyr

En rur er et krebsdyr i familie med krabber og hummere. Modsat dem sidder rur dog fast til underlaget, som kan være alt fra sten til undersiden af en båd.

Lever inde i et hus

Ruren lever inde i et hvidt, vulkanlignende hus med et låg, der består af 2 bevægelige kalkplader. Disse plader kan lukkes for at forhindre at ruren udtørrer, når det er lavvandet.

Spiser med fødderne

En rur ligger altid på ryggen med benene opad. Fødderne er omdannet til fjerformet vifter, der fungerer som ”fiskenet”. Med fødderne kan den fange forbipasserende plankton, som den spiser.

Både han og hun

Ruren er det man kalder for en ”hermafrodit”, hvilket betyder, at den er han og hun på samme tid. Rurer lever mange sammen og ved at være hermafrodit, er det modsatte køn aldrig langt væk. Ruren kan dog ikke befrugte sig selv.

Fræk verdensrekord

Da ruren lever fastsiddende til underlaget, kan det godt være en udfordring at skulle parre sig. Dette har ruren klaret ved at have verdens længste penis i forhold til den størrelse. Den er flere centimeter lang og således, mindst dobbelt så lang som dens krop. På den måde kan den nå hen til naboen.