Vores dyr


Øregople

Øregople

Fakta

LatinskAurelia aurita
Størrelse30 cm
FødePlankton
HabitatÅbent hav og kyster
IUCN

Ikke bedømt

Geografisk udbredelseGlobal
Kort

95% vand og 5% mand

Øregoplen er en vandmand. Det navn har den, fordi den indeholder 95% vand. Andre gopler er fx brandmænd og ribbegopler. Gopler har ingen hjerne, tænder eller blod. Trods det lever de i næsten alle have og på alle dybder.

En pil der brænder

Goplen har giftige nældeceller, der brænder og klistrer. Sådan fanger den bytte og forsvarer sig mod fjender. I nældecellen sidder en tråd fyldt med gift. Når en fjende rør ved goplen, affyres tråden og trænger gennem offerets hud. En vandmandens gift ikke særlig kraftig. Derfor brænder mennesker sig ikke på dem.

Fra barn til voksen

Hannen befrugter hunnens æg i vandet. Ud af æggene kommer små larver, der driver med strømmen. Larverne sætter sig på bunden og udvikler sig til polypper, der ligner små søanemoner. Polypperne laver en stak små vandmænd, der ligner tallerkner. En efter en sendes de nye små vandmænd afsted og vokser sig store.

Tag på udflugt

Alle kan fange en vandmand. Du skal kun bruge et net og en spand. De er ikke gode til at svømme og driver ofte med blæst, strøm og bølger ind mod kysten eller bliver skyllet op på stranden.