Vores dyr

Vælg zone

Nordlige søer og have

Oceanet

Tropiske søer og floder

Vælg akvarium

Vandhullet

Søen

Den brede å

Stør

Dansk å

Dansk sø

Sild i Øresund

Stenrev i Øresund

Havbundens gemmesteder

Sandbund

Ålegræs i Øresund

Færøsk fuglefjeld

Havodder

Amerikansk havbund

Kongekrabbe

Vælg art

Vælg en art for at læse mere


Sneppefisk

Sneppefisk

Kongekrabbe

Kongekrabbe

Kongekrabbe

Kongekrabbe

Fakta

LatinskParalithodes camtschaticus
Størrelse180 cm
FødeDøde dyr, små krebsdyr og orme
HabitatSand- og stenbund på dybder over 200 meter
IUCN

Ikke bedømt

Geografisk udbredelseBerings- og Barentshavet
Kort

Tilpasning til dybet

Kongekrabben lever på havets bund. Her kan der være langt mellem maden, krabben er derfor ikke kræsen og spiser alt fra levende dyr til ådsler og bruger de lange ben til at vandre rundt efter sit bytte.

Turist uden returbillet

Kongekrabben stammer fra det nordlige Stillehav, men i 1960’erne fragtede sovjetiske forskere krabben til Barentshavet, så indbyggerne i Nordvestrusland kunne få glæde af det velsmagende kød. Her har krabben haft det godt og har nu spredt sig et godt stykke vest langs Norges kyst.

Bekæmpelse i Norge

Kongekrabben volder mange problemer i Norge, da den ødelægger det almindelige fiskeri og spiser føde som andre norske dyr lever af. Norge og Rusland har derfor sat en grænse for krabbens vandring for at stoppe spredningen. Alle kongekrabber vest for grænsen bliver fisket op.

På vej til Danmark?

Kongekrabben er invasiv og skader den norske natur, derfor frygter man, at den er på vej til Danmark. I øjeblikket opfattes kongekrabben derfor som en trussel for det danske havmiljø, men den er endnu ikke blevet set i danske farvande.

Dyrt dyr

Sammen med hummere anses kongekrabber, som noget af verdens bedste skaldyr. Kødet er saftigt og smagen er helt enestående. Krabberne kan koste over 600 kr. per kilo i forretningerne - dem I ser i vores akvarium, vejer 3,5 kilo…

En hilsen fra restaurant Noma

Krabberne i dette akvarium skulle faktisk være endt som mad på en tallerken i den verdensberømte restaurant Noma. Heldigvis for os, fik kokkene for mange – derfor endte kongekrabberne på Den Blå Planet.


Amerikansk hummer