Vores dyr

Vælg zone

Nordlige søer og have

Oceanet

Tropiske søer og floder

Vælg akvarium

Vandhullet

Søen

Den brede å

Stør

Dansk å

Dansk sø

Vælg art

Vælg en art for at læse mere


Unge af gedde

Unge af gedde

Axolotl

Axolotl

Fakta

LatinskAmbystoma mexicanum
Størrelse30 cm
FødeOrme, insekter og fisk
HabitatSøer og vulkanske kratere
IUCN

Kritisk truet

Axolotlen er kritisk truet grundet ødelæggelse af dens levested, som følge af vandforurening og udtørring af søerne. Den anses derudover, som en delikatesse i Mexico.

Geografisk udbredelseCentrale Mexico
Kort

Axolotlen sluger gerne byttet i én mundfuld. Hvis den finder et let tilgængeligt måltid, fx et ådsel, vil den dog alligevel forsøge at flå maden i mindre stykker. På Den Blå Planet spiser axolotlen regnorme og små krebsdyr som fx krill.

En nulevende vanddrage

Axolotlen ligner med sit sjove udseende en vaskeægte vanddrage. De buskede strukturer på hver side af hovedet er udvendige gæller. De er hos axolotlen ikke tildækkede, som vi ser det hos fisk.

Mange farver

Axolotlen findes i mange forskellige farver fra de farveløse albinoer til de brunlige og sorte. Albinoer er fremavlet i laboratoriet og ses derfor sjældent i naturen.

For evigt ung

I modsætning til de fleste frøer og andre salamandre, der går på land som voksne, udvikler axolotlen sig sjældent længere end til larvestadiet og lever dermed hele sit liv under vand.

En særlig evne

Axolotlen har en fantastisk evne til at gendanne sig selv hvis den kommer til skade. På et par måneder kan den gro nye ben, gæller, eller endda dele af hjernen.

Laboratorieforsøg

Axolotlen har i mange år været undersøgt af forskere verden over, idet dens gode evne til at gro nye kropdele, som hale og ben, er en egenskab man gerne vil kopiere til mennesker.


Sild i Øresund

Stenrev i Øresund

Havbundens gemmesteder

Sandbund

Ålegræs i Øresund

Færøsk fuglefjeld

Havodder

Stillehavsblæksprutte

Ulveål

Amerikansk hummer