Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

Vores dyr


Amazon bidekarpelaks

Amazon bidekarpelaks

Fakta

LatinskBrycon amazonicus
Størrelse55
FødePlanter, kerner og frø, insekter, fisk
HabitatFloder og søer
IUCN

Ikke truet

Geografisk udbredelseAmazonas
Kort

Vigtige fisk for regnskoven

Denne fisk er regnskovens gartner. Den spreder kerner og frø for regnskovens planter og træer. Bidekarpelaksene er kendt for at følge efter aber som finder frugter i trækronerne. Når aberne spiser frugten smider de ofte kernehuse, frø, skræl m.m. Det har bidekarpelaksene lært og de flokkes herunder og spiser hvad der falder ned. Kerner og frø passerer igennem deres fordøjelsessystem og er i mellemtiden blevet transporteret lange afstande. På den måde er de med til at holde regnskoven sund og varieret.

Ligner en ørred eller laks, men....

Selvom de ligner meget laksen og ørreden, så er de faktisk ikke beslægtet med dem. De har udviklet sig ensartet, fordi levestedet har været magen til. Dette kaldes for konvergens.

Fart er et og alt

Bidekarpelaks er nogle af de mest udbredte fisk i Amazonas og en af grundene til deres store succes, er deres hastighed. De er de hurtigste fisk i floden. I en flod hvor der er mere end 2000 fiskearter er det vigtigt at være den hurtigste til at nå føden som rammer vandoverfladen.

God spisefisk

For regnskovens indbyggere er Bidekarpelaksene en meget vigtig proteinkilde. Det er en af de mest almindelige spisefisk i Sydamerika.