Koralrevet live

Følg livet i koralrevet på Den Blå Planet.

Gemt lige under havets overflade finder man et af jordens mest fascinerende steder – koralrevet. Det er hjem for millioner af dyr og skaber med dets utrolige former og farver forbløffelse over havets forunderlige liv.

På Den Blå Planet har vi også et koralrev, og det sender vi nu fra live døgnet rundt. Udseendelsen kan dog være lidt kedelig om natten, da vi slukker lyset for at efterlignet korallernes naturlige omgivelser.

Læs også: Korelrevet vokser

Måske du spørger: Hvad er en koral? Den ligner en blanding mellem sten og planter, men koraller er i virkeligheden tusindvis af små dyr, der sidder sammen i store kolonier. Det er deres skeletter, der er med til at skabe de gigantiske strukturer – koralrev.

Forsvundet om 30 år

Koraller er polypdyr og ligner meget deres slægtninge, søanemoner – de er bare meget mindre. Der findes over 3.300 arter af koraller fordelt på to hovedtyper: de hårde stenkoraller og blødkoraller.

”Det bedste tidspunkt at beskytte et koralrev på var for 50 år siden, men det næstbedste tidspunkt er lige nu.”

Kristen Marhaver – Koralrevsbiolog

Intet andet sted i havet finder man så mange dyr som i koralrevet. Millioner af års udvikling, gode skjulesteder og benhård konkurrence har ført til en eksplosion af arter. Derfor er koralrevene hjem for omkring 25 % af alle havets arter. Stenkoraller har et hårdt kalkskelet – det er stenkorallernes skelet, der danner koralrev – mens blødkoraller har et bøjeligt skelet.

Koraller er meget følsomme, og lige nu står de over for en stor omvæltning. De menneskeskabte klimaændringer får havtemperaturen til at stige. Hvis det fortsætter, risikerer vi at miste korallerne for altid, og det kan være sket allerede om 30 år.

Hvad kan jeg gøre?

Temperaturen i havet stiger, fordi vi udleder for meget CO2 – det kan korallerne ikke tåle. Vi har skabt problemet, og vi skal hjælpe korallerne. Det er heldigvis ikke for sent – her er fem råd til, hvad du kan gøre.

Se fem ting, du kan gøre for at hjælpe