Fototips

Linse1

Svært lys
Den Blå Planet er propfyldt med fantastiske motiver. Fiskene er farverige, formerne overraskende, akvarierne overvældende, men lyset er svært!

Fortvivl ikke. Det er vanskeligt, men muligt at skyde flotte billeder på Den Blå Planet.

Manuel indstilling
Det vil klart være en fordel at indstille kameraet manuelt. Så har du fuld control og får også de bedste billeder med hjem.

Høj ISO
Indstillingerne af kameraet kan være vidt forskellige, men det er en god idé at have en så høj ISO som kameraet tillader, uden at give for meget støj på billedet.

Brug stativ
Hvis kameraet fortæller at lukketiden er langsom (under 1/100 sek) er det en fordel at bruge stativ. Eller i det mindset være opmærksom på at holde kameraet i ro, når billedet skydes. Ellers bliver billedet let rystet.

Stor blændeåbning
Vælg et lavt blændetal (stor åbning af blænden). Det giver lille dybdeskarphed og mere ro i billedet, og har den fordel, at der kommer mere af det sparsomme lys ind i kameraet.

Hav tålmodighed
Det gælder om at være tålmodig, når man fotograferer akvariefisk. Fisk kan ikke opdrages, og kan være længe om at stå det ønskede sted længe nok til man kan nå at få et fint billede.

Hvidbalance
Det er en fordel at indstille hvidbalancen manuelt, da meget akvarielys afgiver et gulligt lys (blåligt i saltvand).

Blitz
Bruger man blitz, er det en fordel at bruge en extern én af slagsen, så man kan have den skråt fra ruden, og dermed væk fra kameraet. Har man ikke mulighed for at bruge en ekstern blitz, må man istedet have kameraet skråt fra ruden for at undgå genskin.

En del kameraer har et ikon, med et nattesymbol. Det kan være et menneske på mørk baggrund med en måne eller stjerne. Her bruger kameraet kun en smule blitz, mens eksponeringstiden er længere. Herved lukkes mere naturligt lys ind og billedet ser mere “naturligt ud”.

Resultatet er billeder med ægte og hyggelige farver. Prisen er, at billedet nemmere rystes. Støt derfor gerne kameraet på en dørkarm, stoleryg eller et stativ.

Prøv igen
Tag mange billeder af den samme situation. Det øger chancen for et godt skud. Slet alle fejlskud med det samme. Held og lykke