Hvordan

Hvordan "flirter" zebrahajer?

Når en zebrahaj-han skal tiltrække sig opmærksomhed fra det modsatte køn, bruger han en, for mennesker, lidt voldsom teknik - han bider hende i halen.

Dyreriget er fuld af historier om forskellige måder at tiltrække sig opmærksomhed fra det modsatte køn. Træfrøer synger smukke sange, påfugle klæder sig flot på, kuglefisk bygger sirlige reder i sandet, kænguruer viser sine store muskler frem og vi mennesker smiler kækt og inviterer på en øl eller to. Blandt hajer ser det en smule anderledes ud – hanner bider nemlig i hunnen.

Haps, du er min

På Den Blå Planet har vi to zebrahaj hunner, som har været ude af Oceantanken et stykke tid. Hunnerne har igennem en længere periode lagt æg, og ved at flytte dem væk fra Oceantanken undgår vi, at æggene bliver spist af sultne ørnerokker eller havskildpadden Gaia.

Læs også: Zebrahajerne lægger æg igen

Men nu er hunnerne færdige med at lægge æg for denne gang, og vi kunne flytte dem tilbage til Oceantankens fire millioner liter vand. Her blev de modtaget af akvariets hanner, der straks begyndte at flokkes om og bide i hunnerne. Det kan se voldsomt ud, men det er meget normalt blandt hajer at bide lidt i sin udkårne, og heldigvis er hajers hud så hård og tyk, at hunnen sjældent kommer til skade.

Hvad sker der så nu?

Vi er glade for at se parringsritualer blandt vores zebrahajer, for det betyder, at der igen er chance for babyhajer, når hunnerne begynder at lægge æg.

Æggget fra zebrahajen er det største i hajverden fra ovipare hajer, altså hajer der lægger æg. Efter parring lægger hunnen 17 cm store ægkapsler. Heri ligger et lille hajfoster, som vokser sig til dobbelt størrelse, inden den lille hajunge bryder ud. Hvis vi er heldige, vil vi derfor om noget tid igen kunnne finde store brune haj-æg i Oceantanken.