Zombie-ormen fra dybhavet

Zombie-ormen fra dybhavet

Rejs ned i dybet og mød nogle af havets mystiske væsner.

Den Blå Planet ser frem til at byde velkommen til en uformel og berigende aften i selskab med marinbiolog Katrine Worsaae, som vil tage os ud på dybt vand. Katrine Worsaae kommer langt omkring i sin forskning og møder ofte dyr, som lever under helt andre betingelser, end de fleste af os kan forholde os til. Måske kender du historier om lygtefisken (foto) og andre havdyr. Her er et eksempel om zombien-ormen fra dybhavet:

I 2002 opdagede amerikanske biologer ved et tilfælde et hvalkadaver på havbunden i Monterey Bay i Californien. Kadaveret var dækket af et rødligt ryatæppe af ormelignende dyr. Dyrene havde hverken mund eller tarm. Til gengæld havde de rødder, som gennemtrævlede hvalknoglerne og tømte dem for næring ved hjælp af bakterier – deraf tilnavnet zombie-orm.

Dyrene viser sig at være hunner af en hidtil ukendt art af havbørsteorme, som fik navnet Osedax. Zombie-hunnerne er udstyret med et lille slimrør, som rummer et helt harem af små mikroskopiske dværghanner. Disse små svømmende sædbeholderes eneste formål er at befrugte hunnen.

Historien ender ikke her. Helt overraskende fandt forskere for nylig en art, hvor hannerne har forsøgt at blive store igen – med blandet succes. Efter 15 års forskning i ormene har vi lært end masse om og af deres specielle økologi, og der er nu beskrevet et dusin arter fra Atlanterhavet, det vestlige og østlige Stillehav samt Antarktis. Der er dog stadig en række uløste gåder og genetiske studier i disse unikke dybhavsdyr, der venter på at gøre os klogere og måske afhjælpe nogen af morgendagens udfordringer.

Kom og hør om zombie-ormen og andre fantastiske levende væsner i skønne og hyggelige rammer på Den Blå Planet.

Medbring en ven gratis med årskort

Foredraget foregår foran den store oceantank og er gratis, når indgangen er betalt. Årskortholdere kan tage en ven med gratis. Se 10 gode grunde til at vælge årskort.

Oplysninger