Verdens ældste haj

Verdens ældste haj

Julius Nielsens fortæller om sin forskning i verdens ældste haj, og om nyheden, der gik verden rundt i 2016.

I hundredevis af år har grønlandshajen levet et stille liv, og indtil sidste år vidste forskerne meget lidt om kæmperne fra det kolde vand. Med støtte fra Den Blå Planet har ph.d.-studerende Julius Nielsen gennem de seneste par år forsket i grønlandshajen, og i august kunne han afsløre, at grønlandshajen er det ældste hvirveldyr i verden.

Analyserne viste, at den ældste af de undersøgte grønlandshajer – selv med det mest forsigtige skøn – var 272 år gammel, og måske helt op til 512 år gammel. I så fald ville den være kommet til verden kun et dusin år efter, at Columbus sejlede til Amerika.

Historien om den gamle grønlandshaj gik verden rundt med blandt andet en forside på Science og omtaler i alt fra National Geographic og New York Times til videnskab.dk og Berlingske, og Julius Nielsen fortæller i sit foredrag om processen helt fra første gang, han så en grønlandshaj til tiden med den store medieomtale, der pludselig ramte ph.d.-projektet, da det blev kendt for alverdens journalister, at kæmpehajen fra det Arktiske dybhav kunne leve i adskillige århundreder.

Oplysninger