Spækhuggere – havets ulve

Spækhuggere – havets ulve

Foredrag med Hanne Strager

Få dyr – måske på nær ulve – kalder på så stærke og ambivalente følelser som spækhuggere. Mange steder i verden har de været hadede og er blevet systematisk forfulgt – andre steder bliver de tilbedt og er grundlag for en voksende industri både i og uden for fangenskab.

I foredraget tager marinbiolog Hanne Strager tilhørerne med på en rejse til nogle af de steder hvor spækhuggerne lever. Spækhuggeren er verdens største rovdyr, der lever af både fisk og andre havpattedyr. Den tilhører familien af delfiner og har et avanceret socialt liv med stærke familiebånd; er intelligente og kommunikerer med hinanden.

Vi skal høre om det fuldstændig fantastiske samarbejde mellem hvalfangere og spækhuggere i en lille by i Australien, følge kampen for at få hvalerne ud af ”The Whale Jail” i det østlige Rusland, høre om forfølgelse af spækhuggere i blandt andet Norge og Island, men også om hvordan disse holdninger gradvis kan ændres, selv hos fiskere og hvalfangere.

Hanne Strager er cand. Scient. i biologi og har skrevet speciale om spækhuggere i Norge. Hun er desuden forfatter, tilrettelægger af udstillinger og videnskabsjournalist.  Hun har ledet ekspeditioner og studeret spækhuggere i blandt andet Norge, Kamchatka, Australien og Island og arbejder på en bog om menneskets relation til de store rovdyr. I 1988 var hun med til at grundlægge hvalsafari i Andenes i Norge og er i dag udstillingschef for et kommende hvalmuseum i byen.

Oplysninger