Det mindste er noget af det største

Det mindste er noget af det største

Dansk marinbiologis’ grand old man Tom Fenchel fortæller om det mindste liv i havet - det vil opleves stort.

Kan du din verdenshistorie? Nu tænkes ikke på Gorm Den Gamle, Romerriget eller den indoeuropæiske folkevandring. Nej vi skal flere milliarder år tilbage – før der var fisk, fugle eller flodheste.

I den første halvdel af den tid, der har været liv på Jorden (ca. 4 milliarder år) fandtes kun bakterier – og det kommer i fokus i foredraget, som vil handle om mikroorganismer, og hvordan bakterier spiller en afgørende rolle i havet i dag, bl.a. fordi de er første led i stort fødenet. Hvis du skal tælle bakterier nytter det ikke, at tage fingrene til hjælp. Bakterieantallet i havvand er gennemsnitlig 1 mio. pr. ml. (kilde: Gyldendal).

Disse fantastiske livselementer, som almindeligvis er usynlige for det blotte øje, repræsenterer de mest talrige organismer i havet – og da også i Den Blå Planets akvarier.

Det er småt, men vil opleves stort, når Tom Fenchel giver eksempler på mangfoldigheden af forskellige slags bakteriers biologi og deres tilpasninger til deres miljø, og på hvordan havets bakterier spiller en afgørende rolle for havvandets og atmosfærens kemi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tom Fenchel er Emeritus Professor ved Københavns Universitet, redaktør på tidsskriftet Science og forfatter til et hav af internationalt anerkendte naturvidenskabelige artikler.

 

Oplysninger