Må jeg blende din guldfisk?

Må jeg blende din guldfisk?

Hvad må vi gøre ved dyr - og er der forskel på, om det er en hund eller en fisk?

Dyr spiller en stor rolle i vores liv. Vi spiser dem, klapper dem, afprøver vores medicin på dem og ser dem i zoos og akvarier. Og så diskuterer vi mere og mere, hvad vi kan tillade os at gøre ved dem.

Svaret afhænger som regel af, hvad for dyr, der er tale om og hvad vi skal med dem. Vi gør ting ved grise, vi ikke ville gøre ved hunde – og ting ved fisk, som vi ikke ville gøre ved grise. Vi diskuterer, om man må aflive en enkelt giraf, imens vi afliver tusinder af tyrekalve. Set udefra er der ikke meget etisk sammenhæng i vores omgang med dyr. Vi skelner mellem dyrene ud fra, hvad vi har gang i, men ser sjældent på, hvad dyret er i sig selv.

Mickey Gjerris er uddannet teolog og lektor i bioetik ved Københavns Universitet. Han har i snart 20 år forsket i de etiske aspekter af forholdet mellem mennesker, dyr og natur.

Hans foredrag på Den Blå Planet sætter fokus på de etiske argumenter i diskussionen om dyr. Vi ser nærmere på, om der er forskel på en babysæls, en gris og en fisks evne til at opleve livet, diskuterer hvad dyrevelfærd egentlig er og spørger om, hvornår det, vi har for, er så vigtigt, at vi kan fratage dyret muligheden for at smage af livets sødme.

Medbring en ven gratis med årskort

Foredraget foregår foran den store oceantank og er gratis, når indgangen er betalt. Årskortholdere kan tage en ven med gratis. Se 10 gode grunde til at vælge årskort.

Oplysninger