Lyt til havet

Lyt til havet

Kom til spændende foredrag og oplev, hvordan havet er alt andet end tavst.

Næsten alt liv på land og i vand laver lyde. På land er vi omgivet af en konstant polyfoni af biologiske lydkilder: Fugle, der synger, hunde, der gør, insekter, som flyver og vinden, som suser i et træ. De fleste af disse lyde er vi aldrig i tvivl om, hvor stammer fra. Under vand er det mere besværligt at konstatere, hvor en lyd stammer fra.

Du kender sikkert havets lyde i form af beroligende bølger, når du om sommeren ligger på stranden og lulles i søvn under solen. Læg mærke til, at vi altid hører havet over overfladen: Vind, bølger og mågeskrig. Kun sjældent hører vi havet, som det rent faktisk lyder under overfladen. Og når vi dykker, ved vi slet ikke, hvad vi skal lytte efter.

Magnus WahlbergHvordan lyder en spættet sæl i parringshumør? Kender du torskens sang? Eller hvad med marsvinet ekstremt kraftige lydpulser? Ved du hvad disse bruges lyde til?

Ved at blive klogere på lyde under vandoverfladen, kan vi blive bedre til at forstå de dyr, som lever der. Vi kan også undgå at tage fejl af sildeprutter og russiske ubåde, noget som i 80’erne og 90’erne skabte store udfordringer for det svenske forsvar.

Kom til foredrag om lyd i vand med Magnus Wahlberg, lektor ved Syddansk Universitet.

Oplysninger