Hajkatastrofernes top 3!

Hajkatastrofernes top 3!

Akvariefilosof Daniel Flendt Dreesen markerer 100-året for ”Summer of Shark” med en tidsrejse gennem de værste hajkatastrofer.

“Frygt ikke hajerne – de vil os intet ondt!” Det var budskabet i New York Times allerede i 1915. Afsenderen var ingen ringere end direktøren for American Museum of Natural History – som dog snart fik travlt med at æde sin egen tunge.

Under hedebølgen, der plagede New Jersey i 1916, blev fire badegæster nemlig flænset ihjel af en eller flere ualmindeligt nærgående hajer. Denne ”Summer of Shark” gik ikke bare over i historien – den blev den første af tre store hajkatastrofer i det 20. århundrede, der komplet ændrede historien om vores forhold til havet.

Men hvad skete der egentlig – og hvorfor? Hvad betyder hajer for mennesker? Hvor farlige er de? Eller spurgt på en anden måde: Hvad står tilbage, når vi renser blikket for fordomme, frygt og fordrejede fakta? Og hvor står vi i dag, 100 år senere? Få svarene og mere til ved dette 2. af sommerens 3 hajforedrag.

Daniel Flendt Dreesen er teamleder i formidlingsafdelingen på Den Blå Planet, medlem af Den Blå Planets bestyrelse og bruger sin uddannelsesmæssige baggrund i filosofi til at kaste et andet blik på dyrene.

Oplysninger