Den røde planet

Den røde planet

Planeten Mars tager overskrifter som en superstjerne, selvom den er en planet, og eftersøgningen efter liv intensiveres dag for dag.


Tak for en god aften i mandags. Mange spurgte Morten Bo Madsen om links, så de kunne læse videre om Mars. De kommer her råt for usødet:

Everything available on NASA’s 2020 Mars rover

Curiosity nyheder
Rå (”friske”) billeder
Videoer
(ikke kun MSL) Mars 3D-billeder
NASA’s Phoenix Mars Lander 
Mars Exploration Rovers (Spirit and Opportunity)

Andre nyttige links:
Generel link til NASA’s Mars-missioner
Mars-gruppen ved NBI
Mars Simulerings Laboratoriet, Aarhus Universitet

ExoMars 2018 Surface Platform
HABIT ExoMars 2018 Platform Science Experiment

ExoMars 2016 Trace Gas Orbiter og Sciaparelli
ExoMars 2018 Rover & Surface Platform
ESA’s Robotic Exploration of Mars

ESA’s Mars mission Mars Express

ESA’s Comet rendezvous & landing mission Rosetta

Kontakt-information og links
Morten Bo Madsen
mbmadsen@nbi.ku.dk
www.nbi.ku.dk/mars


Mars, der er den fjerde planet fra Solen. Planeten har måske en gang lignet Jorden med store oceaner og endda liv. Mars er godt halvt så stor som Jorden (diameter 6.794 km). Dens afstand til Solen er ca. 1,5 gange større end Jordens (228 mio. km), hvilket giver en omløbstid på 687 døgn – altså næsten to jordår. Til gengæld roterer Mars en gang om sin egen akse på 24 timer og 37 minutter, hvilket er en smule langsommere end Jorden.

Man kan snart ikke læse en avis uden at der er en overskrift om Mars. Fx:

  • Stifteren af Tesla vil sende 1 million mennesker til Mars
  • NASA har fundet flydende vand på Mars
  • Kolonisters kamp på Mars bliver vist som reality-show

Spørgsmål om liv på Mars trænger sig på, og derfor har vi inviteret lektor ved Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet Morten Bo Madsen til at gøre os klogere på den røde planet på Den Blå Planet.

Han vil åbne vores øjne for Mars, som er den eneste planet i vores solsystem, der har et dynamisk klima som Jordens. Observationer og målinger fra forskellige satellitter viser at i det nuværende klima på Mars findes vand hovedsagligt i store iskapper ved polerne, i undergrunden som permafrost på høj- og mellembreddegraderne og som isområder og som gamle gletschere spredt rundt omkring på planeten

Is på mars
NASA har fundet flydende vand på Mars. Det præsenterede det amerikanske rumagentur på et pressemøde i september 2015. Det NASA-produceret billede ovenfor viser, hvad NASA betegner som mørke 100 meter lange strækninger – også kaldet recurring slope linea. (© NASA.gov)

morten_bo_madsenMorten Bo Madsen blev i november 2011 udvalgt som “Participating Scientist” på NASA’s Curiosity-rover (Mars Science Laboratory). “Co-Investigator” på NASA’s Phoenix Mars Lander mission pr. invitation i december 2003.

Oplysninger