Blæksprutterne kommer

Blæksprutterne kommer

Foredrag med professor og sea food-elsker Ole G. Mouritsen

Tag med Ole G. Mouritsen på en kulturhistorisk og gastronomisk rejse under overfladen for at besøge nogle af verdens mærkeligste skabninger, blæksprutterne, der er beslægtet med bløddyr som muslinger og snegle. De kan blive kæmpestore, men alligevel lever de kun et par år. De har blåt blod og tre hjerter, og de kan udspy kulsort blæk. De har en hjerne og udviser intelligens, men sært nok sidder det meste af hjernen i armene. Deres hud kan med lynets hast skifte farve og mønstre, de kan smage med armene, og de er mestre i at forklæde sig som sten og grus.

Samtidig har blæksprutter verden over og gennem årtusinder og i mange kulturer fundet vej ind i køkkenet. De er næringsrige og velsmagende. De kan blive en vigtig proteinkilde for os til at erstatte kød fra landdyr. I modsætning til mange fiskebestande er alle verdens blækspruttepopulationer i vækst. – Hvad med at spise dem?

Om Ole G. Mouritsen
Ole G. Mouritsen er biofysiker og professor i gastrofysik og har gennem en længere årrække interesseret sig for videnskaben bag maden og smagen. Han har skrevet en flere populærvidenskabelige bøger om føde fra havet, fx om sushi, tang, umami og senest blæksprutter (Mouritsen& Styrbæk: Blæksprutterne kommer-spis dem! Gyldendal, København, 2018).

Medbring en ven med dit årskort

Foredraget foregår ved Oceanet, Den Blå Planet 4,1 mio. liter store akvarium og er gratis, når indgangen er betalt. Har du årskort, kan du tage en ven med gratis. Se 10 gode grunde til at vælge årskort.

Oplysninger