Foredrag om tornekroner

Foredrag om tornekroner

Verdens største koralrev Great Barrier Reef er halveret i størrelse på 30 år. En af de store dræbere er tornekronen, som er en søstjerne, der spiser af koralrevene. Kom og hør mere på Den Blå Planet mandag den 23. marts klokken 19.00.

I 30 år har et hold af forskere fra Australian Institute of Marine Science (AIMS) holdt øje med koralrevets udvikling. Udviklingen har været barsk for koralerne. AIMSs undersøgelser viser, at tornekronen står for 42 pct. af ødelæggelserne på Great Barrier Reef, mens orkanerne står for 48 pct., og koralblegning for de sidste 10 pct. Læs AIMS undersøgelser her (engelsk).

Læs om Den Blå Planets arbejde med videnskab og naturbevarelse

De 3 største trusler mod koralrevene

Procentdel af ødelæggelserne på Great Barrier Reef

[counters_box]
0
%
Orkaner
0
%
Tornekroner
0
%
Koralblegning
[/counters_box]

Forskningssamarbejde for at redde koralrev

Tornekroner er en søstjerneart, der æder koraller, og antallet af tornekroner er nu så stort, at koralrev mange steder i verden er i fare. Sammen med Den Blå Planet har Københavns Universitet derfor indledt et forskningsprojekt for at undersøge tornekronernes synssans og orienteringsevne. Målet er at finde ud af, hvordan tornekronerne finder frem til korallerne og dermed kunne hjælpe indfangningen og bekæmpelsen af tornekroner i truede områder.

”Det er essentielt for os at gøre en forskel for livet i vandet – det er faktisk en af de vigtigste grunde til, at Den Blå Planet er til – så derfor er vi meget glade for at deltage i dette forskningssamarbejde, som kan være med til at redde verdens koralrev,” siger vicedirektør på Den Blå Planet Kai Frydendahl.

Foredrag om tornekroner

Mandag den 23. marts klokken 19.00 er der foredrag på Den Blå Planet om tornekronernes synssans og baggrunden for den pludselige eksplosion i bestanden.

Foredragsholder Ronald Petie er ekspert i synssans og har en ph.d i zoologi fra Lunds Universitet. Petie arbejder på Københavns Universitet og vil fortælle om arbejdet med at undersøge tornekronernes syn og hvilke faktorer, der spiller ind i de voldsomme tornekroneudbrud. Foredraget varer cirka 30 minutter.

”Jeg glæder mig til foredraget og håber, vores gæster både bliver klogere på disse fascinerende dyr, på hvorfor forskningen i deres syn er vigtig – og på vandets forunderlige liv,” siger Kai Frydendahl.

Tornekroner kan opleves i Den Blå Planets udstilling ved  koralrevet.