Mester i camouflage med tre hjerter

Mester i camouflage med tre hjerter

I Disney-filmen Find Dory optræder blæksprutten Hank. Hank er en blæksprutte, som bruger det meste af sin tid på at gemme sig for dyrepasserne. Men hvordan er det i virkeligheden – er blæksprutter så gode til at gemme sig og har de tre hjerter?

Blæksprutten er et fascinerende dyr, der både ændrer farve og figur efter sine omgivelser, og så kan den finde på at stikke af, hvis man ikke passer på – præcis ligesom Hank.

Se også: Lær mere om Dory og hendes venner på Den Blå Planet

På Den Blå Planet har vi en stillehavsblæksprutte, Enteroctopus dofleini.

Selvom stillehavsblæksprutten ude i naturen kan blive op til seks meter lang, er Den Blå Planets blæksprutte ikke så stor, men den er stadig ét af de frækkeste dyr i akvariet.

Dyrepasserne har udstyret blækspruttens bassin i kælderen med en måtte langs kanten, hvor dens sugekopper ikke kan suge sig fast. Stillehavsblæksprutten er nemlig i stand til at kravle over kanten og ud af bassinet, som også Hank gør i Find Dory. Dog er blæksprutter først og fremmest dyr, som holder til i vandet, faktisk kan de ikke klare sig over vand i særlig lang tid.

Camouflage som en kamæleon

Stikker blæksprutten først af, kan den være svær at finde igen. Den er nemlig mester i at camouflere sig.

To millioner farveceller og en evne til at skifte farve og mønster er med til at gøre blæksprutten til ét af de dyr, der er allerbedst til at gemme sig. Blæksprutten laver enten en sammentrækning eller en afslapning i musklerne og ændrer sig på den måde efter sine omgivelserne.

Se også: Se dyrene fra Find Dory i virkeligheden 

Når Hank ændrer sig til alt lige fra en grøn plante til et gult reb i filmen, er det ikke langt fra virkeligheden. Dog er stillehavsblæksprutten hverken i stand til at ændre sig til en bestemt genstand eller på anden vis tænke sig til at være noget bestemt. Men den kan adaptere omgivelserne og camouflere sig, så den næsten ikke er til at se.

I videoen ovenfor kan du se, hvordan en blæksprutte på fænomenal vis skjuler sig og ændrer både farve og form. Dog er der ikke tale om en stillehavsblæksprutte. Modsat stillehavsblæksprutten kan blæksprutten i videoen ændre både form og figur og forsvinde for det blotte øje.

Blæksprutten som kan ligne en havslange

Nogle blæksprutter kan mere end camouflere sig og gå i et med sine omgivelser. Den tropisk blæksprutte Mimic octopus,Thaumoctopus mimicus kan forme sig om, så den til forveksling ligner farlige dyr. Den kan efterligne en havslange og en dragefisk samt en Peacock Flounder.

Tre hjerter, som ikke banker for evigt

Ligesom Hank har stillehavsblæksprutter også tre hjerter. To, der pumper blod ud til gællerne og ét, der pumper blod rundt i kroppen. Selvom der er mange hjerteslag i en blæksprutte, så er levetiden ret speciel for stillehavsblæksprutten. Både hunnen og hannen dør efter parring. Hannen allerede kort efter parringen og hunnen, når hun har lagt sine æg.

Dette er også tilfældet for vores stillehavsblæksprutte her på Den Blå Planet. Snart tager vi afsked med den æglæggende hun og siger pænt goddag til vores anden stillehavsblæksprutte, som får plads i udstillingen.

Du kan både opleve Hank fra filmen og stillehavsblæksprutten på Den Blå Planet i forbindelse med særudstillingen Find Dory fra 19. august til 20. november. Her kan du blandt andet gå på skattejagt, se de flotte paletkirurgfisk og farvelægge flotte tegninger af Nemo.

Gjensidige