Strandede kaskelothvalers maver er fulde af plastik

Strandede kaskelothvalers maver er fulde af plastik

I januar strandede 29 kaskelothvaler på en kyst i Slesvig-Holsten. Obduktionen viser massive stykker plast i deres maver.

I januar 2016 strandede 29 kaskelothvaler, Physeter macrocephalus, på en kyst nær byen Tønning i Slesvig-Holsten. Obduktionen viser desværre ikke en lækker kaskelothvalfrokost bestående af blæksprutter og andet godt fra havet. Nej dyrenes maver er fyldt med plastikaffald. I maverne har forskere blandt andet fundet et 13 meter langt fiskegarn, et 70 cm stykke plastik fra en bil og andre stykker af plastik, som hvalerne sandsynligvis har indtaget i den tro, at det var mad. På Twitter kan man se energi og miljøminister i Schleswig-Holstein Robert Habeck vise nogle af de plastikstykker frem, som har været inde i maverne.


Obduktionerne er et resultat af menneskets enorme brug af plast. I dette tilfælde er det store plaststykker, som er endt i hvalens mave, men vi kender også alt for godt til, hvordan plastik i havet bliver kværnet ned til mikroplast og kan ende i maven på de fleste væsner.

Video: Hvad sker der, når plastik ender i havet?

Kedelig fællesnævner for kaskelothvaler og albatrosser

Det er desværre ikke første gang, at man finder store forekomster af plast i hvalers maver. I 2011 blev en ung død kaskelothval fundet flydende ved den græske ø Mykonos. Da de obducerede dens fire maver fandt de næsten 100 plasticposer og andre stykker af vragrester.

Et andet eksempel er albatrosserne på Midway Island, hvor fotograf Chris Jordan har dokumenteret, hvordan de fejlagtigt har forvekslet skruelåg og lightere som mad.

Vidste du

  • I Danmark strander kaskelothvalerne af og til ved de flade kyster, senest på Henne Strand i 2014.
  • Kaskelothvalen er verdens største tandhval. Kaskelotten findes ved og udenfor kontinentalsoklen i de fleste have over hele verden. Hannerne kan blive op til 20 m og veje op til ca. 55 ton. Hunnerne bliver kun op til 13 m og vejer op til 20 ton.
  • Kaskelotter hører til blandt de dybest dykkende hvaler, og dykketider på over 1 time og dybder på 1000 meter eller mere er ikke usædvanligt for hannerne.
  • At ambra er et sekret, der udskilles i kaskelothvalens tarm. Det blev tidligere anvendt til parfume. Sekretet fremstilles nu kunstigt. Ambra er en uigennemsigtig substans, som dannes i tarmen hos kaskelothvaler. Disse “tarmsten” dannes i klumper på op til 400 kg og ofte omkring rester af blæksprutter. Ambra har en sødlig lugt og har været brugt bl.a. som afrodisiakum, i madlavningen og til parfumer.
  • Hvalfangst efter kaskelotter ophørte i 1987, da den blev totalfredet.