Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Dissektion af (nytårs)torsk

Dissektion af (nytårs)torsk

Hvorfor spiser vi torsk nytårsaften?

Nytårsaftensdag kan du glæde dig til at se, hvad der er inde i en torsk, når en af Den Blå Planets ivrige fortællere foretager en dissektion.

Efter silden har den karakteristiske torsk med den lange skægtråd nok været den vigtigste fisk for danskere. Dens lyse kød med den neutrale smag har været og er eftertragtet.

Derfor spiser mange torsk nytårsaften

Dengang Danmark var katolsk, var fisk en fastespise. Og eftersom adventstiden var en faste- og bodstid fik fisken en naturlig placering på menuen her.

Senere, da danskerne blev reformerte i 1500-tallet, var der stadig fisk på gaflen i juletiden.

Fra jul til nytår

I det 18.- og 19. århundrede begyndte vi imidlertid at spise fisk nytårsaften eller nytårsdag. At spise fisk har naturligvis haft særlig udbredelse ved kysterne, men efterhånden som transportforholdene blev forbedret – fx. med jernbane – vandt fiskeskikken mere og mere frem ved nytårstid.

Oplysninger