En zebrahaj uden striber?

En zebrahaj uden striber?

Den Blå Planet har i samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum været i Kenya for at undersøge en sjælden farvevariant af zebrahajen.

Hos Den Blå Planet kan man opleve en stor artsvariation og diversitet i de forskellige miljøer – helt fra det kolde nord og havodderne via de tropiske varme søer og arapaimaerne til det store Ocean, hvor hammerhajerne fornøjer sig.

Det er muligt, fordi Den Blå Planet samarbejder med en række forskellige institutioner og leverandører. En af dem ligger så langt væk som i Østafrika, nærmere betegnet Kenya, hvor Kenya Tropical SeaLife hører til.

Netop dét samarbejde har gjort det muligt for Den Blå Planet at være det første akvarium i verden til at udstille den nye zebrahaj for offentligheden.

En tur til Østafrika

I sidste måned var kurator Lars Skou Olsen og dyrlæge Kasper Jørgensen på besøg i Kenya for blandt andet at undersøge, om der er andre forskelle på zebrahajerne end farverne. Med på rejsen var også lektor for Statens Naturhistoriske Museum Peter Rask Møller. Den Blå Planet har samarbejdet med ham gennem flere år, og han hjælper blandt andet med at navngive og undersøge eventuelle nye arter.

Et atlas over kroppen

For at finde ud af om der er tale om en ny art eller en kun en farve variation, må man undersøge zebrahajen med en række morformetriske målinger. Det betyder, at man blandt andet måler længden på den, vejer den, ser hvor stor brystfinnen er og laver en beskrivelse af hudtænderne.

Ideen med alle disse undersøgelser er også, at man laver et “kropskort” over den nye zebrahaj. Man følger den, fra den er en lille unge, til den udvikler sig til en voksen zebrahaj. Og undervejs sammenlignes den med den kendte zebrahaj.

“En teori på denne farveforskel kunne være miljømæssig påvirkning. Det kan være, at revet eller havbunden er anderledes i netop det habitat, hvor de er blevet fanget, og den derfor har udviklet en ny form for camouflage,” siger Peter Rask Møller.

Bedre vilkår for dyrene

Da Lars og Kasper var i Kenya hjalp de ikke kun med at undersøge zebrahajen.

De var også med til at forbedre vilkårene for de nuværende dyr i Kenya Tropical SeaLife. I sidste ende betyder det, at dyrene får bedre vilkår hos eksportøren, og at rejsen til Danmark bliver en bedre oplevelse.

Og så er der kommet svar fra de forskellige DNA prøver, der er blevet foretaget. Hør i filmen, hvad resultatet blev.