Gåturen til Den Blå Planet bliver til kunst

Gåturen til Den Blå Planet bliver til kunst

Med økonomisk støtte fra Ny Carlsbergfondet har Jeppe Hein lavet tolv vilde, blå bænke. De er sat op på vejen fra metroen til Den Blå Planet på Amager. Formålet er, at få folk til at stoppe op og lægge mærke deres omgivelser og tænke lidt over livet.

Fakta om Jeppe Heins bænke
Bænkene er lavet af aluminium
Bænkene ruster ikke
Bænkene er blå og malet med powder coat
Der er ca. 130 m. bænk i alt
Bænkene starter på trapperne ved Kastrup Metrostation og fuldendes med en legeplads foran Den Blå Planet

Med de netop installerede blå bænke, der leder folk fra metroen til Den Blå Planet, rykker den anerkendte kunstner Jeppe Hein sin kunst ud i det offentlige rum. Ikke blot som pæne kunstinstallationer, men som overraskende, vilde og brugbare bænke – og endda en legeplads med havudsigt som afslutning på ruten hen til Den Blå Planet. Jeppe Hein uddyber:

– Det åbenlyse formål med bænkene er selvfølgelig, at de besøgende bliver ledt fra A til B – i det her tilfælde fra metroen til Den Blå Planet. De bliver ledt på rette vej. Men bænkene er også en måde at finde ud af, om man selv er på rette vej: Jeg vil gerne have folk til at stoppe op, tænke over tingene og deres liv. Det gode spørgsmål er så: Tager de forbipasserende muligheden, eller går de bare forbi?

Ifølge Jeppe Hein er de permanent installerede bænke også et mødested:

– Bænkene skaber et socialt rum, der giver plads til dialog mellem mennesker. Her kan man mødes. Det er især tydeligt ved legepladsen, der afslutter ruten, siger Jeppe Hein.

En nyskabelse i det offentlige rum

Modified Social Benches, kalder Jeppe Hein sin produktion af bænke, der tidligere i andre udformninger har været vist på bl.a. Manhattan og i Aarhus. Men ifølge professor Morten Kyndrup fra Ny Carlsbergfondets bestyrelse udmærker bænkene til Den Blå Planet sig særligt:

– Jeppe Heins bænkeprojekt ved Den Blå Planet er en nyskabelse, når vi taler kunst i det offentlige rum. Bænkene har faktisk en firdobbelt funktion: For det første viser de helt konkret vej fra metro til museum. For det andet tilbyder de hvile for trætte sjæle på vejen. For det tredje indbyder de til at blive brugt som legeredskaber for børn, en funktion der jo understreges af, at projektet ender i en decideret legeplads foran museet.
Og endelig for det fjerde har bænkene hver især og tilsammen en skulpturel, æstetisk funktion i omgivelserne, som de derved binder sammen og giver et fælles udtryk. Denne funktionelle kompleksitet forlener bænkene med noget næsten eventyrligt, som de står dér i byrummet, på én gang selvfølgelige og helt, helt overraskende, siger Morten Kyndrup.

En gave til akvariet

– Vi kunne ikke ønske os et finere kunstværk. At det er Jeppe Hein, der som internationalt anerkendt kunstner har lagt sine kræfter i projektet, blåstempler Den Blå Planet som en attraktion i topklasse, siger Dorte Gleie, adm. direktør for Den Blå Planet.